Print Options:

1.4. Rdeči curry s kozicami

Način priprave
Kuhinja
Vrsta jedi , ,
Težavnost Beginner
Time
Čas priprave: 10 mins Čas kuhanja: 10 mins Skupni čas: 20 mins
Porcij 4
Description

Rdeči curry (tajsko:  kaeng phet, dobesedno: 'začinjen curry') je tajska jed, sestavljena iz rdeče curry paste, kuhane v kokosovem mleku z dodanim mesom, kot so piščanec, govedina, svinjina , raca ali kozice ali celo z vegetarijanskim virom beljakovin, kot je tofu.

sestavine
  • 16 kos repki kozice (večje, olupljene)
  • 1 steblo limonska trava
  • 4 list kaffir lime leaves
  • 1 ž olje
  • 1 kos čebula
  • 2 strok česen
  • 2 cm ingver
  • 3 ž red curry paste
  • 1 dcl belo vino
  • 400 ml coconut cream (ne mleko)
  • 1 kos rdeča paprika
  • 1 pest kalčki
  • bambusovi vršički
  • koriander
  • čili
  • 1 ž ribja omaka
  • bazilika
  • riž (ali riževe testenine)
  • 4 kos češnjev paradižnik
navodila za pripravo
  1. pristavimo vodo in skuhamo testenine ali riž po navodilih 

  2. v globji ponvi pražimo čebulo, solimo, popramo, zalijemo z vinom in po potrebi kasneje še z malo vode

    dodamo nastrgan česen in ingver, zadišimo

  3. dodamo karijevo pasto, jo malo popražimo

  4. dodamo kokosovo kremo, lime leaves, baziliko, koriander, ribjo omako

  5. dodamo še limonsko travo, na kateri smo prej sprostili svoj bes, kuhljamo cca 5 min

  6. dodamo narezano papriko (lepša je rdeča), po želji še na palčke narezane bambusove vršičke in kozice, kuhljamo še cca 4 min, preverimo okuse, po potrebi dodamo malo sladkorja ali malo limoninega soka, pač po okusu

  7. če delamo s testeninami jih lahko po želji dodamo v curry, dodamo še na pol prerezane češnjeve paradižnike in jih samo pogrejemo in serviramo

Ključne besede: kozice, curry, tajska