Print Options:

02.12. Golaž- Goulash- gulyás

Kuhinja
Vrsta jedi
Težavnost Beginner
Time
Čas priprave: 15 mins Čas kuhanja: 2 hrs Skupni čas: 2 hrs 15 mins
Porcij 4
Description

Dandanes na golaž ne moremo niti pomisliti, če nimamo mlete paprike, je pa dejstvo da prve verzije golaža, ki izvira iz Madžarske v 10. stoletju niso vsebovale paprike, saj je paprika prišla v Evropo šele v 16. stoletju.

beseda gulyás v originalu pomeni pastir, s časom se je jed preimenovala v gulyáshús ali pastirska mesna jed, danes pa gulyás pomeni tako pastirja kot jed
  • 2 ž mast
  • 500 g čebula
  • 500 g goveje meso
  • 0,5 kos korenje
  • 10 cm steblo zelena
  • 2 dcl rdeče vino
  • 5 strok česen
  • 1 ž ocvrta čebula
  • 0,25 kos parika rdeča
  • 2 ž mleta paprika (lahko 0,5čž dimljene)
  • 2 ž paradižnikova mezga
  • kajenski poper
  • sol, poper
  • 2 list lovor
  • 2 čž majaron
  • 1 ž peteršilj
  • 3 dcl jušna osnova (ali voda)
Verzij golaža je po moje še več kot kuharjev, prav tako načinov kuhanja
  1. sam prisegam na kotliček na trinožniku in na odprtem ognju, žal pa to ni vedno mogoče in je treba malo improvizirati oz potrpeti

  2. V osnovi mi je pomembno da je vsaj toliko čebule kot mesa, bolje pa še več, vse ostalo je pa stvar okusa ali prepričanja in pa vzeti si splača malo več časa, pa ne bomo rabili nobene moke za zgoščevanje

  3. No pa se lotimo jokanja, čebulo narežemo na lističe, lahko pa čisto na drobno če te na koncu moti če se še vedno najde kakšen košček. V posodo damo mast ali olje, Proti običajnemu praženju pa si je tu potrebno vzeti bistveno več časa, da se čebula res razpusti, sigurno več kot 30 min, ves čas pa jo zalivamo z vodo ali jušno osnovo in vinom, bodi potrpežljiv se splača.

  4. Temperatura naj ne bo previsoka, da se počasi tensta na vsake toliko pa premešamo. Pa nč se bojat da je preveč čebule, skupej pade da ne morš verjet, na konc si pa rečeš zakaj nisi še ene olupu.

  5. No ko imaš čebulo pripravljeno dvignemo temperaturo in notri streseš na kocke narezano meso, če je  kje kašen kos ki je res žilast ali masten ga nikar ne zavrzi bo dal okus samo pusti malo večjega da ga boš na koncu lažje našel pa lepo obrezal pa bo

     

  6. Meso lepo popečeš z vseh strani, zmanjšaš temperaturo in dodaš česen, premešaš da zadiši

  7.  dodaš mleto papriko in mezgo, premešaš, dodaš še lovor, majaron in peteršilj

  8. ter zaliješ z jušno osnovo, najbolje če imaš govejo, meni je ostala od včeraj goveja juha ke so vsi zbolel pa je glih prov prišla. Temperaturo znižamo toliko da komaj vre in gremo na kavč enga Bonda pogledat, bo vrjetno glih prov, da bo golaž kuhan. Vmes pa le kdaj pa kdaj mal premešaj, če imaš odkrito pazi dat i preveč ne povre, da se ne bo zažgal. Odvisno od mesa je koliko časa se bo kuhalo, jest sem imel eno crkovino se še po 2,5 ure ni razkuhal, je bil pa golaž vrhunski, pa tud meso se je dal prežvečit.

  9. Za zraven pa kar ti srce poželi, jest sem imel frišno čebulno korenino, mi jo je še Nina vzela pa mi njoke ponujala. Drgač gredo njoki vrhunsko zraven, no pa de jih še v drobtinah narediš…, pire pa tud ne bo nč zaostajal, al pa polenta…

Ključne besede: golaž, goveji golaž