7.11. Pekinška svinjina z ananasovim rižem
Opis
Tako kot veliko jedi ima tudi to ime zgodbo. Njegovo kitajsko ime pomeni "svinjski kotleti glavnega mesta"
sestavine
marinada
meso
omaka
riž z ananasom
navodila za pripravo
-
svinjsko ribico narežemo na grižljaj velike kose, zmešamo sestavine za marinado razen jajca in namočimo meso za vsaj dve uri ali čez noč
-
po mariniranju mesu dodamo še stepeno jajce, dobro premešamo
-
na krožnik stresemo jedilni škrob in odcejeno meso povaljamo, da se oprime z vseh strani
-
olje segrejemo in v več delih ocvremo, odvisno od velikosti, cca 3 min, poberemo ven in damo na brisačko
-
riž skuhamo po navodilih ali porabimo včerajšnjega. V ponvi na žlici sezamovega olja pražimo na manjše kose narezan ananas, da porjavi,
-
dodamo narezano mlado čebulo, nastrgan česen in ingver, pražimo minuto
-
dodamo kuhan riž in dobro premešamo, preveri sol, poper in čili
-
že istočasno, ko smo pristavili vodo za riž, na drugi plošči v vok damo vse sestavine za omako, zavremo, zmanjšamo ogenj in počasi kuhljamo, da se začne gostiti
-
omaka naj bi bila gosta kot malo bolj tekoči med, se pravi ne zleti dol s kuhovnice ampak počasi kaplja, če ti zmanjkuje časa lahko pospešiš, da 1 čž jedilnega škroba razmešaš v 2 ž vode in vmešaš
-
no ko imaš primerno gostoto, notri vržeš meske in jih dobro premešaš da so povsod obdani z omako, njami 😋
-
serviramo, potresemo s sezamom in mlado čebulo