8.11. Brodet gurmanskega vikenda

Porcij: 4 Skupni čas: 1 hr 15 mins Težavnost: Beginner
recept natisni
0 Dodaj med priljubljene
Mediteranska kuhinja
pinit
pinit
0 Dodaj med priljubljene
za več oseb

8.11. Brodet gurmanskega vikenda

Težavnost: Beginner Čas priprave 15 mins Čas kuhanja 60 mins Skupni čas 1 hr 15 mins
Porcij: 4

Opis

Ime izvira iz italijanske besede brodetto (juha). Receptov za brodet je toliko kot Dalmatincev oz. Hrvatov, prištejemo pa lahko še ogromno Slovencev, no pa to niti ni bistveno, bistveno je da vključimo čimbolj raznoliko ribo in ostale morske sadeže, pa je uspeh že skoraj zagotovljen

sestavine

priloga

navodila za pripravo

  1. na olivnem olju pražimo čebulo, dodamo por

  1. dodamo še korenje in narezano zeleno, zalijemo z vinom, dodamo inčune in pražimo do mehkega, po potrebi zalivamo z vod ali jušno osnovo

    vsekakor ne prehitevaj, praži vsaj 30 min

  1. ko je čebula povsem razpuščena, dodamo nastrgan česen ga zadišimo, dodamo papriko, kajenski poper ali po želji čili ter ostale začimbe, dodamo pelate, mezgo, zalijemo z jušno osnovo ter dodamo polovico peteršilja

    kuhamo na nizkem ognju cca 30 min, nepokrito, 

    če slučajno delaš verzijo s kuhanim krompirjem, je zdaj čas da ga vržeš notri narezanega na kose

  2. kaj je sreča? da jager dela brodet 🤣🤣🤣

  1. če smo se za prilogo odločili za polento, jo v vmesnem času pripravimo

  1. ko se je juha začela gostiti dodamo olive kapre, tre po vrsti dodajamo morske sadeže glede na čas kuhanja, 1 sipe, 2 ribe, 3 škampe in na koncu školjke ki so najhitreje kuhane

  1. tik pred koncem še enkrat preveri okuse, če je slučajno potrebno dodaš še sol in poper, ter postrežeš in posuješ s peteršiljem, meni paše posuto tudi s parmezanom

  2. vsekakor pa se poleg brodeta prileže kozarec rdečega

  3. Morda je brodet res bolj poletna hrana, prileže pa se definitivno tudi v hladnejših dneh, vsekakor pa največ pri vsemu skupaj pripomore odlična družba, kar Tašalerci vsekakor so, za vse ostalo pa je eurocard.

falši

  1. če verjameš ali ne, obstaja falši brodet, brez ribe in morskih sadežev, namesto tega notri daš kamen iz morja
Ključne besede: brodet, ribe, morski sadeži,
:

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja