15.9. Račje prsi s pomarančno omako
Opis
Če želiš nekaj posebnega za večerjo, presenetiti partnerja ali se izkazati pred prijatelji na zabavi... to je to, ne moreš zgrešiti
sestavine
marinada
navodila za pripravo
marinada
-
v stekleni ali keramični posodi zmešamo vse sestavine za marinado, če imamo prsa s kožo, jo na kocke zarežemo do mesa
meso mariniramo vsaj 30 min, najbolje čez noč
peka
-
če so prsa s kožo, jih najprej popečemo s kožo navzdol cca 6 min(odvisno od velikosti), obrnemo in še cca 4 min
-
če želiš lahko zraven popečeš zelenjavo
-
nikar ne presuši prsi, znotraj morajo biti še rožnata, potem jih zaviješ v folijo, naj malo počivajo, ti pa ne
-
vmes ko pečeš prsa si pripraviš pomarančo in mandarino, 1 pomarančo olupiš in izrežeš krhlje brez opne, mandarine so po želji, lahko tudi vložene, dodajo odličen okus
omaka
-
odvečno olje od prsi odliješ, pustiš 1-2 žlici, pražiš čebulo, zaliješ z vinom, soliš popraš
-
če so pomaranče hudo škropljene lahko uporabiš tudi sušeno skorico, drugače pa res temeljito operi lupino
-
lupinico nastrgaj
-
dodaš krhlje pomaranče in po želji mandarine, zaliješ s sokom 2 pomaranč, dodaš med, dobro premešaš
-
in počasi kuhljaš, da se zgosti, če se ti še vedno zdi preveč vodeno (če so bile ogromne pomaranče), lahko v skodelico daš nekaj žlic tekočine in v njej raztopiš 1 čž gustina ter vmešaš v omako
-
račka se je odpočila, jo narežeš, dodaš omako in riž ali pa rezance ali pač nič
-
ker bodo otroci račko pojedli, riž pa za ranjenike pustili
-
no zase pa si le postrezi kot ti paše, morda še popečeno zelenjavo, če ti paše