21.4. Jamajški Piščanec – Jerk Chicken

Porcij: 4 Skupni čas: 13 hrs Težavnost: Intermediate
recept natisni
0 Dodaj med priljubljene
Jamajka
pinit
pinit
0 Dodaj med priljubljene
yummy

21.4. Jamajški Piščanec – Jerk Chicken

Težavnost: Intermediate Čas priprave 15 mins Čas kuhanja 45 mins Dodatni čas 12 hrs Skupni čas 13 hrs
Temperatura kuhanja: 200  °C Porcij: 4

Opis

Med invazijo na Jamajko leta 1655 so španski kolonisti osvobodili svoje zasužnjene Afričane, ki so pobegnili na jamajško podeželje, se pomešali s preostalimi Taínosi,  in postali nekateri od prvih jamajških maronov 

Če imaš res rad hudo pekočo hrano, potem uporabi škotsko kapico, drugače si prilagodi svojemu okusu, .

marinada

meso

riž

Donalova salsa

navodila za pripravo

vzemi si čas

  1. marinada

    najprej pripravi suho jerk mešanico

  2. če imaš celega piščanca, ga prežeš po hrbtu (ali vzameš hrbet proč in skuhaš osnovo) in ga razpreš.

    Na več mestih ga zarežeš, da bo mesek tud notri okusen.

    enako storiš tudi če imaš kose.

  3. ne šparat z jerk začimbami, najpej soliš in popraš, potem pa ga bogato potresi z vseh strani in dobro zmasiraj in ga počivaj vsaj eno uro

  4. ta čas pripravimo še mokro mešanico, vse sestavine damo v posodo

  5. in dobro zmiksamo

  6. piščanca bogato namažemo, pokrijemo s folijo in čez noč postavimo v hladilnik.

    če se ti res mudi ga mariniraj vsaj dve uri, ampak to ni to

peka

  1. peči se mora na roštilju, na ognju, če pa ne gre bo tudi pečica ok

    naslednji dan ga vsaj 2 uri pred peko vzemi iz hladilnika

    Pečico ogrej na 2200C ventilatorska oz. 240 navadna

    Če imaš kose piščanca jih lahko prej popečeš na ponvi 3-4 min na vsaki strani, da skrajšaš čas v pečici in že takoj dobiš hrustljavo kožo.

  2. piščanca položi na mrežo, spodaj pa globoki pekač, kamor bo odtekala oamak in maščoba, lahko pa bomo dolili še kakšen dcl vode, da se bo lepše pekel

  3. pečemo 30 -45 min odvisno od velikosti piščanca (notranja temp 710C), na koncu ga še z 10 min pečemo na gril varianti če jo imamo, ali pa ga premaknemo na zgornjo rešetko in vklopimo zgornji grelec

riž

  1. vmes ko se meso peče, imamo dovolj časa da skuhamo riž. Riž dobro operemo, v posodo damo kokosovo kremo in vodo, solimo,  dodamo narezano mlado čebulo, timijan in piment, zavremo in skuhamo riž po navodilih

  2. odcedimo in ga z vilicami" prezračimo", da so zrna ločena

salsa

  1. na male kockice narežemo mango, kumaro in čebulo, prelijemo z limoninim sokom, solimo in popramo.

     Jamajčani bi definitivno dodali še svež narezan čili

dušena zelenjava

  1. verjetno vsem ne bo všeč salsa, pa poglej v hladilnik, če je kaj za podušit, šparglji, zelje, špinača ali kot pri meni pak choi.

    v ponvo naliješ 2-3 žlice jušne osnove, pak choi razkosaš in posamezna stebla narežeš na trdi in mehki del, najprej dušimo trde dele, pokrijemo s pokrovko in ko je skoraj mehko dodamo še mehki del, hitro podušimo da je še hrustljavo in dodamo še žlico masla.

omaka

  1. verjetno je nekaj marinade ostalo, jo zalijemo z jušno osnovo in pokuhamo cca 5 min

zaključek

  1. piščanca razkosamo in skupaj z ostalimi prilogami damo na mizo, pa naj si vsak sam izbere kaj mu paše

Ključne besede: Jamajka, piščanec jerk

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja