28.3.Pečen ribji file in mediteranski kuskus
sestavine
ribice izberi po želji
solata
solatni preliv
navodila za pripravo
najprej kuskus
-
zavremo jušno osnovo, najbolje morsko ali zelenjavno ali vodo če nimamo osnove
-
notri stresemo kuskus
-
skuhamo po navodilih
-
steresemo v primerno veliko posodo za solato in premešamo, da se zrna ločijo
zelenjava
-
šparglje narežemo na grižljaj velike kose in jih na žlici olivnega olja pražimo cca 3 min
-
dodamo še narezan por
-
in pražimo še toliko da šparglji malo porjavijo
-
če nismo že prej, narežemo kumare in malo solimo, da spustijo vodo
-
vmes ko imamo čas narežemo še preostalo zelenjavo
-
v skodelici zmešamo sestavine za preliv, kis in olje po okusu
-
sestavi solato po svojih željah, če ti kaj ne paše, pač izpustiš
ribice
-
začimbe za ribice zmešamo skupaj v skledici, lahko naredimo mokro in vmešamo že takoj olivno olje, ali pa jih polijemo kasneje
ribice z obeh strani z dobro namažemo z začimbami - najbolje že preden začnemo delati ostalo
-
v globji ponvi (da ne šprica toliko) segrejemo olivno olje, primerno vroče je ko vidimo valove - brez pira
ribo položimo najprej na kožo in jo takoj z lopatko pritisnemo za nekaj sekund, da se ne usloči
-
pečemo cca 3-4 min odvisno od debeline fileja, toliko da je koža lepo hrustljavo zapečena in obrnemo, ter pečemo še cca 2 min
-
zledajo precej prepečene, vendar niso, temnejša barva je le od mlete paprike
poberemo ven
-
in sestavimo