26.3. Mediteranski piščanec z rižem
Opis
Mediteranska kuhinja je hrana in načini priprave, ki jih uporabljajo prebivalci Sredozemskega bazena. Zamisel o sredozemski kuhinji izvira iz knjige kuharske pisateljice Elizabeth David, A Book of Mediterranean Food (1950),
sestavine
meso
marinada
riž
Najprej marinada, najbolje prejšnji večer
marinada
-
v primerno veliko stekleno ali keramično posodo damo vse sestavine za marinado in dobro premešamo
-
piščančka malo zarežemo, če hujšaš resno pa še kožo odstrani
-
zabatke dobro zmasiramo v marinadi z vseh strani
1. krog
-
v ognjevarno posodo damo olivno olje, ko je vroče položimo notri piščanca najprej s kožo navzdol cca 3 min
-
obrnemo in še cca 3 min
tačas segrejemo pečico na 1800C
-
damo še v pečico za cca 10 min
-
zdaj bi moral biti že dovolj pečen tudi pri kosti, se bo pa tudi še dovolj kuhal
2. krog
-
piščanca poberemo ven in na istem olju pražimo čebulo, z še boljši okus lahko dodamo por in gobe
ko je čebula popražena, naribamo česen, ko zadiši pa takoj dodamo riž in ga dobro premešamo, da se ves prekrije z oljem
-
dodamo še začimbe, piščeta vrnemo v posodo in zalijemo z jušno osnove
-
pokrijemo in damo v pečico na 1800C za 35 min,
-
odkrijemo in še za 10 min nazaj v pečico, povečamo na 2200C in prižgemo zgornji žar
vzamemo ven, potresemo s peteršiljem i n postrežemo z zeleno solato