25.2. JNA Pasulj s prekajenim mesom
Opis
Pasulj je fižolova enolončnica iz navadno belega fižola, ki je priljubljena jed v balkanski kuhinji. Običajno je pripravljena z mesom, predvsem z dimljenim mesom, kot je prekajena slanina, klobasa in šunka, in je tipična zimska jed. Druge uporabljene sestavine sta še korenje in čebulo. Druga različica jedi s pečenim fižolom je znana kot prebranac
sestavine
navodila za pripravo
simpl ke pasulj
-
ta verzija je z že kuhanim fižolom, če hočeš namakati fižol preberi priložen original.
v primerno veliko posodo damo mast in na njej pražimo narezano čebulo, zeleno, dodamo na kolobarje narezano korenje, zalijemo z vinom
Ko je čebula povsem mehka dodamo še panceto, jo hitro popražimo, naribamo česen, zadišimo, dodamo še mleto papriko, premešamo, pazimo da ne zažgemo in zalijemo z vodo ali jušno osnovo.
Če uporabljaš vodo lahko notri vržeš zelenjavno kocko
-
dodamo še meso po izboru, peteršilj steblo in liste, zmanjšamo ogenj toliko, da komaj brbota in kuhamo 1 uro oz odvisno od mesa, ki ga uporabljamo - toliko da je kuhan.
Meso vzamemo ven. Po dnu posode zajamemo čebulo in korenje, ter nekaj zajemalk dmo v kozarec za miksanje. Z blenderjem vsebino zmiksamo ter vrnemo nazaj v posodo, če se nam zdi še preredko postopek ponovimo do željene gostote. Preverimo okuse dodamo poper in po potrebi sol oz vegeto, po želji še čili. Meso vrnemo v posodo in pregrejemo
-
serviramo na krožnike postrežemo s svežim kruhom in solato
še original, skenirano iz knjige "RECEPTURE ZA PRIPREMANJE JELA U JUGOSLOVENSKOJ NARODNOJ ARMIJI"
-
količine so za eno osebo, brom pa dodaj po potrebi
-
-
-
-