25.2. soparjeni Bao Buns z govedino
Opis
Bao bun ali Gua bao, znan tudi kot svinjska štručka. Tradicionalni nadev za gua bao je rezina rdeče kuhanega svinjskega trebuha, ki je običajno obložen z suan caijem (vloženo gorčično zelenjavo), koriandrom in mletimi arašidi.
No še ena časovno malo bolj zahtevna zadeva, predvsem zaradi dolgotrajnega/počasnega kuhanja in pa dvojnega vzhajanja, je pa čakanje bogato poplačano
kvasec
testo
goveji nadev
ali nadev s kozicami
meso lahko pripravimo že en dan prej
goveji nadev
-
nisem dobil ne short ribsov, ne prs, tako da sem bil primoran vzeti stegno
-
razrežemo na večje, čimbolj enako velike kose, jih dobro popramo in solimo
-
v težki litoželezni posodi primerni za v pečico,
-
meso na olju popečemo z vseh strani
-
popečeno meso vzamemo iz posode
-
pripravimo vse sestavine
-
v posodo nalijemo sojino omako, vino, vodo, naribamo česen in ingver, dodamo sambal olek, sladkor in narezano mlado čebulo.
-
v posodo vrnemo meso
-
damo v pečico na 1600C, pokrito pečemo/kuhamo cca4 ure, odvisno od mesa, toliko časa, da jo z vilivo brez težav trgamo. vmes večkrat preverimo če je potrebno doliti vodo
žemljice
-
kvasec
v skodelici zmešamo sestavine za kvasec, toplo mleko, sladkor in suhi kvas, premešamo, postavimo na toplo in počakamo cca 5 min, da nabrekne
-
v posodo za gnetenje ali na pult damo moko in pecilni, na sredini naredimo ljamico in vanjo nalijemo vzhajan kvasec, dobro zzmešamo v testo in ga vsaj 5 min gnetemo
-
testo premažemo z olivnim oljem in pokrijemo s folijo in postavimo na toplo za cca 30 min,
-
oz toliko, da se velikost podvoji
Nadev
-
medtem ko testo vzhaja lahko pripravimo nadev
kuhano/pečeno govedino z vilico raztrgamo
-
narežemo še zelje in korenje, po želji pa še drugo zelenjavo
še nadev iz kozic za ljubitelje morskih dobrot
-
drobno narežemo korenje in zeleno
-
dodamo še bambus ali če smo uspeli dobiti vodni kostanj
-
dodamo še narezane kozice in začimbe, ter vse skupaj hitro popražimo, toliko da so kozice popečene, korenje pa še hrusta, odstavimo
mošnjički
-
1. varianta
testo na pomokani delovni površini z rokami zvaljamo v debelejšo klobaso (salamo), razdelimo na 24 enakih delov in oblikujemo kroglice
-
kroglice sploščimo ali zvaljamo na velikost krofa in nadevamo
-
zapremo kot mošnjiček in na vrhu dobro stisnemo, pustimo da vzhaja 30 min
žemljice
-
2. varianta
začetek lahko ponovimo
-
ali pa testo razvaljamo na cca 5mm in z modelom za krofe izrežemo kroge, jih premažemo z oljem in prepognemo na polovico( s pomočjo palčk za jest) in pustimo vzhajati 30 min
soparjenje
-
v primerni posodi zavremo vodo in če imamo, pripravimo čimveč soparnikov, da bo šlo čimhitreje, če nimaš soparnika si pomagaš s kovinskim cedilom za testenine, mrežico za cvrtje...
na dno damo originalne papirčke ali peki papir, da se ne bodo prijeli
-
1.varianta, 9 min
-
2. varianta, 9 min
ne pozabi pokriti
-
pripravi željene nadeve, kimči ali belo in rdeče zelje zmešano s palčkami korenja, dobro premešano in rahlo okisano, lahko pa pariko, paradižnik, sveže kumare...
-
žemljico nadevamo z mesom in željeno zelenjavo in prelijemo s sriracho
-
ali pa preprosto vzamemo mošnjiček in uživamo