11.6. Nasi goreng – fried rice
Opis
Zelo dobra takeaway al pa street food, ki pa je obenem še odlična jed za porabit včerajšnji riž, ki pa ima tudi nešteto izpeljank, bistvo nasi-ja pa je da je iz riža, medtem ko je bami pa iz rezancev.
sestavine
navodila za pripravo
-
No če nimamo riža od prejšnjega dne se najprej lotimo priprave riža po navodilih z embalaže, je pa bolj primeren dolgozrnat riž kot pa tisti za rižote.
Ko je riž skuhan ga odcedimo in damo hladiti.
-
V voku ali globji posodi na olju začnemo pražiti narezano čebulo, jo solimo, nastrgamo korenje, zalijemo z vinom, ko povre dodamo nastrgan česen, da zadiši in dodamo na koščke narezana prsa. Mešamo, da se popeče z vseh strani. V posodici dobro zmešamo ribjo omako, sojino omako, paradižnikovo omako, ketjap manis, pasto iz kozic, poper, rjavi sladkor in sambal olek če ga uporabljamo. Če nimamo paradižnikove omake uporabimo 1 čž mezge razmešane z 2 čž vode.
-
Ko imamo omako dobro premešano oz so sladkor, sambal olek in pasta kozic lepo raztopljeni v omaki, le to dodamo mesu in dobro premešamo, dodamo še kuhane kozice in zelje, če želimo premešamo in dodajamo riž po več žlic naenkrat in vdno mešamo toliko časa da se z omako enakomerno obarva. Ker smo dodali hladen riž, sedaj na zmernem ognju mešamo toliko časa da se riž lepo v celoti pregreje.
-
Če nimamo ocvrte čebule jo naredimo sami, narežemo čebulo na polmesece in jo povaljamo v moki, tako da razpade na posamezne lističe in jo ocvremo na vročem olju tako da postane hrustljava, vzamemo iz posode in odcedimo na brisački.
-
Na koncu imamo spet dve verziji, če želimo spečemo jajca na oko in ga damo vsakemu enega na vrh, lahko pa naredimo jajčno omleto, jo razrežemo na trakove in jo vmešamo v riž. Na krožniku serviramo z narezano kumaro in paradižnikom, posujemo z ocvrto čebulo in arašidi.