18.2. Kruhovi knedli / cmoki
Opis
Beseda Knödel je nemška in je sorodna angleški besedi knot in latinski besedi nōdus 'vozel'. Prek starovisokonemškega chnodo in srednjevisokonemškega knode se je dokončno spremenilo v moderni izraz. Knödel na Madžarskem imenujejo gombóc ali knédli; v Sloveniji knedl(j)i ali (manj specifično) cmoki; na Češkem knedlíky (ednina knedlík); na Slovaškem knedle (ednina knedľa);
Kruhovi knedli, so ena izmed odličnih jedi, pri kateri porabimo star kruh, nastane pa vrhunska priloga k vsem mogočim omakam ali golažu,
če nimaš starega kruha in delaš s svežim, zmanjšaj količino mleka
-
Dva dni stare žemlje ali drug kruh, narežemo na manjše kocke, jih stresemo v primerno posodo za mešanje.
-
V drugi manjši posodi zmešamo jajce, mleko, sol, poper, muškat in peteršilj, dobro premešamo,
-
ter prelijemo preko kock kruha, premešamo.
-
V ponvi na masti pražimo drobno nasekljano čebulo, ji dodamo vino in ko postekleni ji dodamo še panceto in premešamo, ko postekleni še panceta dodamo še nastrgan česen, da zadiši in odstavimo, ohladimo. Ohlajeno maso dodamo namočenemu kruhu in dobro premešamo.
-
Vse skuapj pustimo cca 30 min, potem pa če se nam zdi preveč mokra masa dodamo še grobe ali fine drobtine in dobro premešamo. Ko je masa primerna, kar je spet stvar okusa, zame je bolje da je bolj suha da potem vpije več omake, drugi pač želijo že v štartu bolj sočne rezine, jo zavijemo v prozorno folijo naredimo poljubno obliko,
-
kroglice ali štruco in damo v vrelo vodo za 15 min.