4.2. Štrudl de se reče; jabolčni zavitek

Porcij: 4 Skupni čas: 1 hr Težavnost: Beginner
recept natisni
0 Dodaj med priljubljene
Domača kuhinja, Avstrija
pinit
pinit
0 Dodaj med priljubljene
sladko

4.2. Štrudl de se reče; jabolčni zavitek

Težavnost: Beginner Čas priprave 30 mins Čas kuhanja 30 mins Skupni čas 1 hr
Temperatura kuhanja: 190  °C Porcij: 4

Opis

Štrudel je povezan z baklavo iz Otomansko cesarstvo , ki je v Avstrijo prišla iz turške skozi madžarsko kuhinjo. Štrudel je najpogosteje povezan z avstrijsko kuhinjo, hkrati pa je tudi tradicionalno pecivo na celotnem območju, ki je prej pripadalo avstro-ogrskemu cesarstvu. Avstrijski priseljenci so v 19. stoletju to  jed odpeljali v južno Brazilijo, kjer jo je mogoče najti v večini pekarn. Običajno ohranja svoje prvotno ime, apfelstrudel, vendar je - manj pogosto - prevedeno v "Strudel de Maçã" (Apple Strudel) ali "Folheado de Maçã" (Apple Puff). 

ja težko rečem za kolk oseb je, jest ga več al mn pojem sam

Če bi se dal, bi ga še bl nafilov, pa manj testa dal, sam mi je že tko poču.

  1. če imaš testo v hladilniku, ga daj vsaj kakšno uro prej ven

  2. Najprej namoči rozine. Daš jih lahko v globok krožnik ali pa manjšo skledo za solato, zaliješ z rumom in pustiš cca 30 min da se namočijo. Če delaš za otroke dej raj v toplo vodo pa zravn sam aromo ruma.

  3. Jabolka olupiš, naribaš in takoj pokapljaš z limoninim sokom.

  4. Lešnike, mandlje ali orehe grobo zmelješ.

  5. Če niso praženi jih prej na hitro popeci na ponvi drugače bodo grenili.

  6. Dodaš jih k jabolkom, streseš še vanilij in sladkor, cimet klinke sol in na koncu še namočene rozine. Če želiš normalen okus dodaš samo 0,5 dcl ruma od namakanja med jabolka, če pa želiš izrazit okus po rumu pa cel dcl.

  7. Če nimaš mletih piškotov, si jih nabav ke so res dobri, lahko pa tud navadno plazmo pa jo zmiksaš, isto dobr so tud albertovi pa ne vem keri še vse, vglavnem uni čist navadni za u mlek pomakat.

  8. No če jih nimaš bodo dobre tud navadne drobtine. V mali teflonki, na malem ognju raztopiš dve žlice masla, dodaš neki zmletga pač, mal povečaš ogenj in na hitro prepražiš.

  9. Če imaš kakšno staro čisto rjuho ali brisačo, jo je hudo priporočljivo dati pod testo,saj nam pri zvijanju pride zelo prav.  Dva lista testa zložiš enega do drugega da se malo prekrivata in ju premažeš z raztopljeno margarino in prekriješ s preostalim testom. Spodni del testa v širini cca 10 cm po celi dolžini posujemo z drobtinami, preko pa porazdelimo še mešanico jabolk in rozin, cca 3cm pred začetkom in koncem.

  10. Odvečni sok iz posode popijemo. Levo in desno testo zavijemo preko nadeva in začnemo zvijati, odveč ne bodo dodatne roke, ko začnemo pa si pomagamo še z dviganjem brisače, če smo jo le prej podložili.

  11. Zvito testo previdno prenesemo na pekač prekrit s peki papirjem, damo v predhodno ogreto pečico na 1900C brez ventilatorja za cca 30 min oz do zlatorjave barve.

    Pa ne jest vročga ke trebuh boli, pa ne pozabit mletga cukra gor dat.

Ključne besede: jabolčni zavitek, apfelstrudel, štrudel

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja