27.1. Mac & Cheese s slanino

Porcij: 4 Skupni čas: 55 mins Težavnost: Beginner
recept natisni
0 Dodaj med priljubljene
Amerika
pinit
pinit
0 Dodaj med priljubljene
za družino

27.1. Mac & Cheese s slanino

Težavnost: Beginner Čas priprave 30 mins Čas kuhanja 25 mins Skupni čas 55 mins
Temperatura kuhanja: 180  °C Porcij: 4

Opis

Še ena verzija te tako priljubljene ameriške jedi. Čeprav je danes prepoznaven kot klasična ameriška jed, ima svoje korenine v evropski kuhinji, v Ameriko pa so jo prinesli priseljenci. Recept za "macaroni and cheese" je bil prvič zabeležen v Združenih državah v 18. stoletju.

Jed se je v ZDA razvijala in prilagajala s časom. V 19. stoletju so v kuhinjah začeli uporabljati cheddarjev sir, ki je postal ključna sestavina.

V času Velike depresije in nato med drugo svetovno vojno so postali makaroni s sirom priljubljena jed, saj so bili makaroni in sir cenovno dostopni in hranljivi sestavini.

Verzija izredno priljubljene jedi za vse nas, ki ne moremo brez mesa

Mleko

Testenine

Bešamel

Posip

navodila za pripravo

Najprej začinimo mleko

  1. V kozico nalijemo mleko, dodamo čebulo, česen, lovor in poper. Zavremo in odstavimo. Pustimo, da se mleko navzame okusov vsaj 20 min

Testenine

  1. Pristavimo vodo za testenine, solimo. Ko zavre damo notri testenine po našem izboru in jih skuhamo po navodilih, lahko tudi malo manj, ne jih pa razkuhat

Slanina

  1. Slanino narežemo na kockice in jo popečemo

  2. če imaš slučajno še chorizo, ga prav tako popeci,  bo še boljše

  3. popečemo še panceto
  4. in jo zdrobimo

Bešamel

  1. Şir je najboljše, da ga naribamo, se bo najhitreje stopil

  2. v kozici stopimo maslo in vmešamo moko v gladko maso, odstavimo z ognja in začnemo dolivati toplo začinjeno mleko, ves čas močno mlešamo, da se nebi naredile grudice. Vmešamo še smetano, nato pa še gorčico in začinimo s poprom in soljo, muškatnim oreščkom in če želimo dodamo še kajenski poper

    pristavimo nazaj na ogenj, zavremo in ves čas mešamo, da se nebi prijelo.

    ko se omaka začne gostiti, cca 5 min, odstavimo

  3. Čedar in parmezan dodamo  v bešamel in mešamo dokler se ves ne raztopi

  4. v omako vmešamo še popečene kockice  slanine

  5. popijemo še malo vitaminčkov

posip

  1. v posodici zmešamo grobe drobtine in parmezan

    če nimaš grobih drobtin, vzami 2 dni star kruh in gaa zelo drobno nareži ali pa ga zmiksaš v multipraktiku

  2. če želiš dodaj še kajenski poper

počasi pa bo

  1. v posodi zmešamo omako in testenine

  2. vse skupaj stresemo v primeren pekač

  3. potresemo z drobtinami in morda še z dodatnim kajenskim ali pa samo na pol kot pri nas

    Damo v ogreto pečico na 1800C za cca 25 min do zlatorjave barve

  4. par minut pred koncem dodamo še nalomljeno panceto

  5. ekola, pa je 

    pazi ke je vroče ke pr norch

Ključne besede: mac & cheese

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja