22.1. Čufte / mesne kroglice z mozarello
Opis
Obstaja veliko vrst mesnih kroglic z različnimi vrstami mesa in začimbami. Izraz se včasih razširi na brezmesne različice na osnovi zelenjave ali rib; slednje so splošno znane tudi kot ribje kroglice.
Starodavna rimska kuharska knjiga Apicius je vsebovala številne recepte za mesne kroglice.
Apicij, znan tudi kot De re culinaria ali De re coquinaria (O kuhanju), je zbirka rimskih kuharskih receptov, ki so bili morda sestavljeni v petem stoletju našega štetja[1] ali prej.
Zraven se vrhunsko poda pire krompir.
Pražena čebula
žogice
Omaka
najprej pripravimo praženo čebulo, skupaj za omako in žogice
Pražena čebula
-
v posodo damo mast ali olje in na njej pražimo čebulo, solimo, zalijemo z vinom in po potrebi z jušno osnovo
-
ko je čebula povsem mehka dodamo nariban česen, ga zadišimo in dodamo mleto papriko. dobro premešamo in hitro nekaj sekund popražimo, pazi da ne zažgeš in odstavimo
Žogice
-
v posodo dodamo mleto meso po izboru, najbolje mešano, če delaš samo goveje, dodaj kakšen jajček več, da ne bo prepusta masa.
dodamo polovico pražene čebule in parmezan
-
dodamo še vse začimbe, zenf in jajce, ter vse skupaj res dobro premešamo, najlažje z rokami
-
drobtine uporabimo grobe, dodajamo jih po potrebi, da osušimo maso, toliko da se ne prijemlje na roke.
za nekaj časa postavimo na stran, da drobtine vpijejo odvečno vlago
če bo masa premokra, boš težko naredil žogice, med kuhanjem pa lahko tudi razpadejo
-
mocarelo narežemo na koščke
-
če si že delal arancine potem bo tole simpl, drugač pa tud ni pretežko
roko si pomokaš, z žlico konkretno zajameš maso in jo z njo na dlani tudi potlačiš
na sredino daš košček mocarele
-
roko začneš zapirati
-
malo si pomagaš še z drugo roko in narediš kroglico
-
povaljaš jo še v moki
-
in jo daš v čakalnico
-
v ponvo damo maslo in olivno olje, stopimo
-
dodamo žogice
-
in jih z vseh strani lepo hrustljavo popečemo, - no pa ne jih še takoj pojest, (čeprav ne vem zakaj ne)
Omaka
-
vmes smo imeli dovolj časa, da smo v posodi ponovno segreli drugo polovico čebule in popražimo še kose slanine
-
ko je vse skupaj popraženo, zalijemo s pelati dodamo začimbe in premešamo
ko so žogice popečene jih prelagamo direktno v omako
-
komaj brbotajoče kuhamo 30 min, če želimo 5 min pred koncem v omako ubijemo jajce, bo kot poširano, 2 min pred koncem pa dodamo še večje koščke mocarele, pazi tako na jajce kot na mocarelo, da ti ne pobegneta
-