23.12. Hamsili pilav – riž z inčuni

Porcij: 4 Skupni čas: 1 hr 5 mins Težavnost: Intermediate
recept natisni
0 Dodaj med priljubljene
Turčija
pinit
pinit
0 Dodaj med priljubljene
za več oseb

23.12. Hamsili pilav – riž z inčuni

Težavnost: Intermediate Čas priprave 35 mins Čas kuhanja 25 mins Dodatni čas 5 mins Skupni čas 1 hr 5 mins
Temperatura kuhanja: 180  °C Porcij: 4

Opis

Prvi recept za riž s sardoni najdemo v razpravi iz leta 1764

Črnomorski recept za v pečici pečen riž, obdan s svežimi inčuni

Tipična tradicionalna turška jed

največ dela predstavlja čiščenje rib, zato če je le mogoče vzemi že očiščene

  1. Če ne dobiš inčunov bodo tudi sardele povsem ok.

    Ribe očistimo in odstranimo še kost- podrobno je opisano pri »sardelah na šavor«.

     

  2. Ke smo glih pacal pa sm uzel 1,5 kg sardel, pa sem iz 0,5 naredu še šavor za Blanko de mi ne bo skoz težila kdaj ji bom naredu.

     

  3. Na olju ali masti pražimo narezano čebulo, jo solimo, popramo in zalijemo z vinom. Na zmenem ognju jo pražimo da povsem upade, po potrebi jo vmes zalivamo z vodo, še bolje z jušno osnovo, zelenjavno ali ribjo. Dodamo še rozine ki smo jih prej imeli 30 min namočene v topli vodi in pinjole. Ko je čebula popražena dodamo riž, ga posteklenimo in zalijemo z jušno osnovo ali vodo, vmes dodamo še žafran za lepo rumeno barvo riža  in piment. Ko je riž popil vso tekočino in je že skoraj kuhan ga odstavimo, vmešamo še koper in peteršil

  4. Na zmenem ognju jo pražimo da povsem upade, 

  5. po potrebi jo vmes zalivamo z vodo, še bolje z jušno osnovo, zelenjavno ali ribjo. Dodamo še rozine ki smo jih prej imeli 30 min namočene v topli vodi in pinjole. Ko je čebula popražena dodamo riž, ga posteklenimo in zalijemo z jušno osnovo ali vodo, vmes dodamo še žafran za lepo rumeno barvo riža  in piment. 

  6. Ko je riž popil vso tekočino in je že skoraj kuhan ga odstavimo, vmešamo še koper in peteršilj

  7. Ok, vmes ko čakamo na riž do konca pripravimo ribe. Očiščene in sfilirane ribe solimo, če  si za, posuješ še kajenski poper in povaljamo v koruzni moki

  8. Vzamemo primerne posodice, jih res dobro namažemo z maslom, da se ribe ne bodo prijele. 

  9. Na dno zložimo eno plast rib, potem pa jih postavimo še pokonci okoli celotne posodice. 

  10. V sredino nadevamo riž 

  11. ga prekrijemo s pokončnimi ribami, 

  12. če so ribice premajhne in ne prekrijejo riža v celoti, dodamo še dodatne ribe. 

  13. Lahko pripraviš več majhnih porcij ali pa vse skupaj v eni veliki posodi in potem narežeš kot torto. Meni je lažje pripraviti manjše za eno osebo tako da lahko ločim pekoče od nepekočih

    Po vrhu pokapljamo malo olivnega olja, damo v pečico  na 1800C za 25 min.

  14. Morda komu ta jed ne bo povsem po volji, ker so v rižu rozine, zato je smiselno posebej pripraviti še nekaj sardel/inčunov samo povaljanih v moki 

  15. in ocvrtih

  16. Ko je pečeno, vzamemo iz pečice in 5-10 min pustimo, ker bo šlo lažje iz posodic

     

  17. če ti paše posuješ še s peteršiljem in zraven postrežeš s krhljem limone

Ključne besede: hamsili pilav, Turčija, inčuni, sardele, riž

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja