13.9. Špageti alla Carbonara
Opis
Če si ljubitelj testenin, je to definitivno jed zate. Pripravljena je hitro in preprosto.
sestavine
navodila za pripravo
-
Panceto in slanino ali pač samo eno stvar, narežemo na manjše kocke ali lističe, stresemo v posodo in na zmernem ognju pražimo, da se malo obarvajo rjavo, vmes dodamo še vino.
Malo pred koncem dodamo 2 stroka česna, ki smo ju z nožem samo strli.
-
Medtem pristavimo vodo za špagete, na 100g 1l vode in 1 čž soli, dolijemo malo olja, ko zavre skuhamo testenine po navodilih.
-
Sam uporabljam cela jajca, nekateri samo rumenjake, nekateri pol pol, ne vidim nekega posebnega razloga da nebi uporabil celih jajc, razen če potrebujemo beljake za drug recept. Jajca morajo biti sobne temperature, če jih imaš v hladilniku jih vsaj 30 min prej vzemi ven. V skledici dobro zmešamo jajca, dodamo polovico parmezana in ga dobro vmešamo.
-
Ko je slanina popečena ugasnemo ogenj, česen odstranimo. Testenine bi morale biti prav tako kuhane
-
S kleščami jih v treh delih dodamo v posodo s slanino in vsakič dobro premešamo, da se slanina enakomerno porazdeli med testeninami.
-
Zdaj pride edini težak trenutek pri tej jedi, testenine ne smejo biti ne prevroče niti premrzle, če bo prevroče bo jajčna zmes ratala umešano jajce, premrzlo pa niti slučajno ne bo užitno. Najprej dodaj eno žlico jajčne mešanice, da vidiš ali jajce zakrkne ali se lepo spremeni v gladko omako, če je ok, Dodamo preostalo jajčno mešanico, drugače pa počakaj par sekund in mešamo, da se oprime vsakega špageta posebej, če je potrebno dodaj še nekaj vode od špagetov, da omaka postane bolj kremasta.
-
Postrežemo takoj, potresemo s poprom in preostalim parmezanom