25.8. Piščančji paprikaš – paprikás csirke
Opis
Šefica si je danes zaželela neki na žlico (pomočnica pa kebab krožnik-spet), preprosta jed, ki izvira sicer iz madžarske ima pa toliko verzij kot je kuharjev-moja je itak brez moke in kisle smetane.
sestavine
Velikokrat ga naredim naslednji dan po žaru ko ostanejo kosi pečenega mesa, je še boljši okus
-
predpriprava
danes nisem bil te sreče, da bi imel kakšne ostanke od žara, pa sem pred pričetkom piščančja stegna hitro popekel samo na svinjski masti, lahko tudi na navadnem olju.
-
original je precej pekoče
Čebula naj bo res velika, ali pa dve manjši, ker jo to pri meni sredstvo za zgoščevanje. Narežeš jo na lističe, lahko tudi bolj nadrobno, ampak se nima smisla preveč matrati ker jo na koncu spasiramo. Ko so stegna pečena jih vzamemo ven iz posode in na isti maščobi prepražimo čebulo, če so na dno prijeti ostanki od piščanca, takoj zalijemo z vinom in postrgamo s kuhalnico, da se nam ne bo zažgalo. Čebulo solimo, malo zalijemo z vodo, da se lepo tensta. Narežeš zeleno kot čebulo, korenje na kolobarje, papriko na večje kose
Če želimo, da je pekoče, dodamo še čili ali pekočo mleto papriko.
-
slanina za piko na i
Če imaš slanino je sedaj čas , da jo vržeš v posodo med čebulo in jo na hitro popražiš, da lepo zadiši. Dodaš še česen, hitro malo popražiš,
-
naslednji dan je še boljši
notri streseš še pelate in jušno osnovo, notri vrneš piščanca, dodaš še lovor, ter na majhnem ognju kuhljaš 30 min.
-
meso je verjetno že na pragu razpadanja, ga daš na krožnik, ven vzameš še lovorov list, vzameš palični mešalnik in zmiksaš predvsem čebulo in pelate, ostalo pač po želji,
-
probaš če je treba še kaj soliti, notri vrneš meso, da ga lepo pregreješ, potem pa serviraš na krožnike, priloga po želji, meni sede zraven frišna solata pa kajla kruha