14.8. Pad Thai – Phat thai – Phad thai
Opis
Čeprav so bili ocvrti riževi rezanci na Tajsko uvedeni s Kitajske že pred stoletji, je bil pad thai izumljen šele sredi 20. stoletja.
Originalni recept ni vseboval mesa ampak tofu
Ena bolj razširjenih street food jedi, zato pa je tudi toliko različnih verzij
rezanci
omaka
praženje
Dejstvo je da je najbolj pomembna omaka in tu se lahko malček zaplete oz se moramo vnaprej pripraviti
omaka
-
tamarind paste in suhih kozic ne dobimo glih v vsaki trgovini, če ne gre drugače pa jih naročimo na netu
v najslabšem primeru tamarind vodo zamenjamo z riževim kisom, suhe kozice pa izpustimo, ne bo tako intenziven okus, bo pa še vedno vrhunsko.
Pripravimo še tamarindovo vodo; kocko tamarinda 2x2cm prelijemo s 6 žlicami vrele vode in vmešamo, raztopimo tamarindo, precedimo, da odstranimo neraztopljene delce.
predpriprava
-
Najprej narežemo prsa na grižljaj velike koščke prelijemo z žlico sojine omake, premešamo, potresemo z jedilnim škrobom in premešamo.
-
Najlažje bo če vse sestavine pripravimo, naseckamo pred začetkom ker gre potem precej hitro.
testenine
-
Pristavimo vodo za testenine in jih pripravimo po navodilih, odcedimo in če bodo morale čakati dodamo nekaj kapljic olja in premešamo, d se ne bodo sprijemale.
praženje
-
Narezano šalotko vržemo v vok na olje, pražimo, zalijemo z vinom,
-
ko povre, dodamo na male koščke narezanega mariniranega piščanca in naribano korenje, dobro popečemo cca 4 min,
-
dodamo kozice, če so že kuhane jih samo pregrejemo, če so surove jih dodamo že malo preden je piščanec do konca pečen, cca 2 min, prav tako narezano rdečo papriko
-
Razlika med pad thai-om in ostalimi jedmi s testeninami je da so pri pad thai-u rezanci popečeni in ne prepojeni z omako, tako da bo prvič verjetno najlažje, da piščanca in kozice stresemo ven iz voka, tako da v voku ne ostane nobena tekočina.
dodamo žlico kikirikijevega ali navadnega olja, dobro segrejemo, če uporabljamo suhe kozice jih stresemo v olje in hitro prepražimo, dodamo čili, zadišimo nariban česen, notri vržemo testenine in jih med mešanjem rahlo popečemo
-
V vok vrnemo piščanca in kozice, dobro premešamo, Zalijemo z omako, ki smo jo zmešali že pred pričetkom iz tamarindove vode, sladkorja, sojine omake, ketjap manis, poper, ribja omaka, premešamo.
če imamo zares velik vok ga lahko nagnemo na stran, umaknemo rezance in na drugi polovici naredimo umešana jajca, malo preden so gotova jih vmešamo med testenine. Če nismo dovolj spretni oz nimamo dovolj velikega voka, jajca delamo vzporedno v ponvi ali pa testenine damo ven iz voka in jih umešamo v voku.
Enako kot pri prvi verziji pazimo da testenine primešamo umešanemu jajcu ko še ni povsem pečen, dodamo še kalčke, redkvico, mlado čebulo, koriander, premešamo, stresemo na krožnik posujemo z zdrobljenimi kikirikiji in postrežemo